Zoemm De Bij doorbreekt de taalbarrière

Watch That Sound probeert met haar workshops zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Maar wat doe je als kinderen de taal (nog) niet machtig zijn? Heel simpel, je gebruikt bijentaal!

Zoemm de Bij is een klassikale workshop ontwikkeld voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs. De leerlingen werken deze les met een filmpje over Zoemm de Bij, die een spannend avontuur beleeft met een gevederde vijand. De moraal van het verhaal is dat je samen sterk staat en moeilijke situaties kunt overwinnen als je samenwerkt.

bijenpop

De afgelopen twee weken was Watch That Sound te gast op de Harbour International Primary School, waar zelfs voor Rotterdamse begrippen een enorme diversiteit aan achtergronden is. De leerlingen zijn afkomstig uit allerlei landen. Fins, Koreaans, Spaans, Russisch, Indiaas; alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Soms zitten er in één klas kinderen met meer dan tien verschillende voertalen. Daarom is Engels de voertaal op deze school.

Sommige van deze kinderen zijn echter kersvers in Nederland en begrijpen nog maar weinig tot niets van de Nederlandse en Engelse taal. Zoemm de Bij, voor de gelegenheid omgedoopt tot Buzz the bee, biedt deze kinderen een mogelijkheid om zich samen met hun op taalgebied verder ontwikkelde klasgenootjes te uiten. Is Buzz vrolijk als hij nectar uit de bloemen verzameld? Dan kunnen ze dit laten horen door een zangerig, hoog gezoem te maken. Als Buzz droevig is en moet huilen ziet een ander kind zich geroepen om een laag en klagend gezoem te laten horen. De kinderen hebben ondanks hun jonge leeftijd, die soms gepaard gaat met een flinke dosis verlegenheid, de grootste lol met verzinnen hoe Zoemm/Buzz klinkt in verschillende situaties. Voor degenen die zich nog steeds niet zo sterk vocaal durven te uiten, bieden de instrumentjes en voorwerpen die zijn meegenomen door de Watch That Sound docent uitkomst.

Op deze manier laat Zoemm de Bij een impressie na die nog rond zoemt lang nadat de leerlingen de school uitvliegen als de bel gaat.

bijenfilm twee bijen